Strážnická historieaneb střípky z minulosti našeho města
Působení pátera Práta

Působení pátera Práta

Páter Prát se narodil v roce 1785 ve Strážnici, byl žákem piaristů a vysvěcen byl v roce 1808. Působil jako kaplan v Kojetíně a pak jako lokalista v Kuželově, v roce 1827 se vrátil jako farář do Strážnice. Téhož roku jej konsistoř jmenovala biskupským komisařem nad vyučováním náboženství na gymnáziu a hlavní škole ve Strážnici.

Jeho aktivity byly velkým přínosem pro farníky. V létě 1828 dal z kostelních peněz opravit varhany a roku 1833 z odkazu Doroty Berčíkové a pak z kostelních peněz pořídil nový obraz sv. Martina i rám k němu. Autorem nového obrazu byl Jan Zapletal z Kroměříže, který za něj obdržel 466 zlatých, stravu a byt.

P.S. Pojem hlavní škola souvisí s datem se 6. prosince 1774, kdy císařovna Marie Terezie zavedla povinnou školní docházku. Hlavní školy byly trojtřídní a vedle trivia (čtení, psaní a počty) se žáci učili i dovednostem souvisejícím s průmyslovou a zemědělskou výrobou. Ve škole vyučovalo více učitelů.

(foto: Benedikt Jelínek)

Aktuálně z Instagramu @#straznice

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Strážnická historie

Info

Kdo je autorem

Autorem všech zde uvedených textů o historii města Strážnice je PhDr. Walter Bartoš, Ph.D., MBA. Autoři fotografií, pokud jsou známi, jsou vždy uvedeni u dané fotografie (pokud by někde autor uveden nebyl a vy jej znali, napište nám prosím a my jej rádi uvedeme).