Strážnická historieaneb střípky z minulosti našeho města
Mezinárodní den památky obětí holocaustu

Mezinárodní den památky obětí holocaustu

Dnešní den si připomínáme smutné výročí holokaustu, takže moje cesta vedla ke strážnické synagoze a na židovský hřbitov. V našem městě žili Židé po staletí, až nacistická okupace v letech 1939 -1945 přinesla jejich tragický konec. Židé byli postupně zbaveni svých práv, majetku a nakonec života – přes sběrnou stanici v Uherském Brodě byli deportováni do Terezína a odtud dále do vyhlazovacích táborů na východě.

Obětí se stalo 152 židovských obyvatel ze Strážnice a okolí, z toho 128 přímo z města. Z tohoto počtu zemřelo 19 osob v Terezíně, 133 v Polsku, navíc Norbert Spitzer již předtím ve vězení a Hermann Felix byl ubit přímo ve Strážnici.

Dnes jsem zapálil svíčku u hrobu rodiny Popperů. Mimochodem tato rodina je příbuzensky spojena se spisovatelem a novinářem Otou Pavlem, širší veřejnosti jej mohou připomínat třeba filmy Zlatí úhoři nebo Smrt krásných srnců. Také jeden z největších světových myslitelů Karl Raimund Popper má přes svoji DNA genetickou vazbu k této významné strážnické rodině. Světový věhlas tohoto pána potvrzují jeho profesury na Vídeňské univerzitě a Univerzitě v Cambridge a především jeho členství v Mont Pelerin Society, což je prestižní sdružení ekonomů, filosofů, historiků a světových byznysmenů.

Aktuálně z Instagramu @#straznice

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Strážnická historie

Info

Kdo je autorem

Autorem všech zde uvedených textů o historii města Strážnice je PhDr. Walter Bartoš, Ph.D., MBA. Autoři fotografií, pokud jsou známi, jsou vždy uvedeni u dané fotografie (pokud by někde autor uveden nebyl a vy jej znali, napište nám prosím a my jej rádi uvedeme).