Strážnická historieaneb střípky z minulosti našeho města
Židovský hřbitov ve Strážnici

Židovský hřbitov ve Strážnici

Podle písemných zpráv majitel strážnického panství hrabě Magnis daroval v polovině 17. století Židům k založení nového hřbitova kus svého pozemku poblíž dvora, zelinářské zahrady a ovčích pastvisek.

Náhrobky na hřbitově tvoří třicet pět nepravidelných řad ve směru severovýchod-jihozápad. Celkový počet náhrobků se pohybuje okolo čísla 1500, přičemž nejstarší pochází z roku 1647. Poslední pohřeb se na strážnickém židovském hřbitově uskutečnil v roce 1959.

Na náhrobcích najdeme také jména rodin, které jsou příbuzensky spojeny s významnými osobnostmi vědeckého a společenského života. Například z rodiny Siebenscheinů pocházel literární historik, germanista, lexikograf a univerzitní profesor Hugo Siebenschein (narozen 1889 ve Strážnici).

Náhrobky se jménem Popper zase ukazují, že tato významná a rozvětvená podnikatelská rodina působila vedle Vídně, Prahy a dalších měst také ve Strážnici.

Mimochodem spisovatel Ota Pavel se narodil jako Otto Popper a do této široké rodiny můžeme zařadit také jednoho z největších myslitelů 20. století Sira Karla Raimunda Poppera (narozen 1902 ve Vídni).

(foto: wikipedia.org)

Aktuálně z Instagramu @#straznice

Instagram has returned empty data. Please authorize your Instagram account in the plugin settings .
Strážnická historie

Info

Kdo je autorem

Autorem všech zde uvedených textů o historii města Strážnice je PhDr. Walter Bartoš, Ph.D., MBA. Autoři fotografií, pokud jsou známi, jsou vždy uvedeni u dané fotografie (pokud by někde autor uveden nebyl a vy jej znali, napište nám prosím a my jej rádi uvedeme).